İş Bankası’ndan Hatay’a okul desteği
6 Şubat Maraş merkezli deprem felaketinin üzerinden tam bir yıl geçti. Tüm Türkiye’yi derinden sarsan, anlatılması zor büyük acı ve sıkıntıya neden olan sarsıntılardan birçok il yıkıcı bir şekilde etkilendi.
Depremin ilk gününden itibaren hayati ihtiyaçları ön planda tutarak yardım çalışmalarına başlayan Türkiye İş Bankası, bölgedeki ihtiyaçların karşılanmasına yönelik girişimlere devam ediyor.
Banka, afetlere maruz kalan bölgedeki öğrencilerin eğitimlerinin devamına katkı sağlamak amacıyla “Hatay Defne Türkiye İş Bankası Lisesi” ve “Hatay Defne Türkiye İş Bankası 100. Yıl Anaokulu”nu hizmete açıyor.
24 derslikli lise ve 4 derslikli anaokulunun inşaatına ilişkin protokol Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen tarafından Valilikte imzalandı.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, okul üretim protokolünün imzalanması sırasında yaptığı açıklamada, “6 Şubat depreminde bu coğrafya tarihinin en büyük felaketini yaşadı. “Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi. Vali Masatlı, depremde en fazla can kaybının yaşandığı Hatay’da yapı stoğunun büyük oranda hasar gördüğünü, eğitim tesislerinin yaklaşık üçte birinin ya yıkıldığını ya da ağır hasar gördüğünü belirterek, şöyle konuştu:
“Bu süreçte 11 Eylül’de okulların açılması için insanüstü bir çaba gösterdik. Hayatın devam edebilmesi için iki şart var. Biri üretim, istihdam, ticaret, diğeri eğitim. Buranın daha hızlı toparlanması için tüm kurumların iş birliği yapması ve güç birliği yapması önemli. Bağışçılarımızla birlikte 466 derslikli okullar inşa ettik. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu İş Bankası’na lise ve anaokulu desteğine teşekkür ediyoruz.”
İŞBİRLİĞİ İLE HAREKETE GEÇİLDİ
Suat Sözen ayrıca 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diledi. Bu tür acıların bir daha yaşanmamasını umduklarını dile getiren Sözen, tüm ülkenin büyük bir dayanışma örneği gösterdiğini ve yaşanan felaketlerin hemen ardından yaraların sarılması için el birliğiyle hareket ettiğini vurguladı. Deprem felaketinin ilk anından itibaren ihtiyaçları tespit ederek hayati önem taşıyan yardımların gerçek lokasyonlara hızla ulaştırılması için harekete geçtiklerini belirten Sözen, sonrasında da çeşitli alanlarda desteklerini sürdürdüklerini belirtti. Özellikle depremden en çok etkilenen çocuklar ve öğrencilere yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Sözen, “Afetlerden en çok etkilenen ve derin travma yaşayan çocuklarımız bir süre eğitimlerine ara vermek zorunda kaldı. depremler nedeniyle. Bölgedeki çocuklarımızın eğitimine ve normal hayatlarına dönmelerine katkı sağlamak, onların tüm zorluklara rağmen hayata tüm kalbiyle kucak açmaları açısından önemli. “Hatay’da yapacağımız lise ve anaokuluyla pek çok çocuğun hayatına dokunacağımıza inanıyorum” dedi.
BİLİM ÜRETİMİ ATÖLYELERİ
Deprem felaketinden etkilenen bölgede eğitime destek amacıyla yürütülen faaliyetler arasında Petrol Ofisi Kümelenmesi ile birlikte başlatılan ve bölgedeki çocukların bilimle erken yaşta tanışmasına katkı sağlamayı amaçlayan “Bilim Kuşağı Atölyeleri” de yer alıyor. .
Depremden etkilenen çocuklara uzaktan eğitim desteği sağlamak amacıyla Okul Destekleme Derneği ile proje yürütülüyor. Projeden 2023-2024 eğitim-öğretim yılında 1.750 öğrencinin faydalanması hedefleniyor.
Ayrıca deprem sonrasında anne ve/veya babasını kaybeden ve maddi durumu kısıtlı olan öğrenciler İş Bankası’nın desteğiyle Darüşşafaka’da eğitime başlamış; Gelecek yıl Darüşşafaka’ya yeni gelen öğrencilerin eğitim giderlerine katkı sağlanacak.
BİN KONUT PROJESİ
İş Bankası, deprem felaketinin ardından ilk etapta birçok kesimi kapsayan 10 milyar TL kaynak ayırdı. İş Bankası Kümelenmesi adına afet mağdurlarına verilecek desteklere katkı sağlamak amacıyla Şubat 2023’te Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) toplam 1 milyar TL bağış yapıldı. AFAD ve Toplu Konut Yönetimi Başkanlığı (TOKİ) iş birliğinde 1.000 konutluk proje için Nisan 2023’te AFAD’a 1.7 milyar TL katkı sağlandı.
(HABER MERKEZİ)